Leasefiets van de zaak, de voordelen en nadelen

2020 was het jaar dat de Leasefiets werd geïntroduceerd. Waar de overheid klungelde met onbruikbare regelingen, ligt er nu écht fiscaal voordeel in het verschiet. En dat is goed nieuws, want er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken om op de fiets naar het werk te gaan in Nederland. Wat zijn dan de voor- en nadelen van de leasefiets?

Ga jij al sinds jaar en dag op de fiets naar je werk? Dan hecht je waarschijnlijk waarde aan je eigen gezondheid of aan jouw impact op de luchtkwaliteit en het klimaat. En daar mag je gerust eens voor beloond worden. De overheid realiseert zich dit inmiddels ook en introduceerde dit jaar de Leasefiets. Een regeling die niet alleen in fiscaal opzicht vriendelijk is, maar ook nog eens verrassend gemakkelijk werkt voor zowel werkgever als werknemer.

Lage kosten leasefiets

Met een bijtelling van slechts 7% zit je voor nog geen 10 euro iedere maand stevig in het zadel. Een bedrag waar je met een leaseauto niet bij in de buurt komt, zeker niet als je werkgever bijdraagt in de leasekosten. En dan mag je op je leasefiets ook nog eens in het weekend het bos in of ’s avonds naar de kroeg. Is er bij jouw werkgever nog geen leasefiets regeling? Heb het er dan eens over met je collega’s en kaart het aan. Je baas heeft ongetwijfeld baat bij vitale medewerkers en zal in de huidige arbeidsmarkt open staan voor initiatieven die het werkgeverschap groener en aantrekkelijker maken.

Denk aan je kilometervergoeding!

Het is afhankelijk van een aantal zaken of je echt baat hebt bij een leasefiets. Krijg jij bijvoorbeeld een kilometervergoeding, dan kan het wel eens aantrekkelijker zijn om de fiets gewoon zelf te kopen. Een betrouwbaar instituut als de fietsersbond heeft een rekentool online gezet, waarmee je snel ziet wat in jouw situatie het beste werkt.

Leasefiets + Leaseauto

Rijd je een leaseauto en heb je via je werkgever de mogelijkheid om een fiets ernaast te leasen? Dan zit je sowieso goed. Er is in een dergelijke situatie immers nooit sprake van een reiskostenvergoeding. Je kunt kiezen om afwisselend de fiets of de auto te pakken of – ja dat mag – de fiets vooral privé gebruiken. Het is dus denkbaar dat je bij je keuze voor een leaseauto een deel van het leasebudget vrijhoudt voor een mooie e-bike.

Nederland kent enerzijds een perfecte infrastructuur voor fietsers en anderzijds een toenemende reistijd voor automobilisten. Je hoeft geen klimaatactivist te zijn om te erkennen dat op de fiets naar het werk gaan misschien niet zo’n slecht idee voor je is. Oké, met het weer kan het tegenzitten. Maar op die ene regenachtige dag kun je waarschijnlijk makkelijk kiezen voor een ander vervoermiddel, carpoolen of gewoon ouderwets regenkleding aantrekken. Waar een wil is, is een weg. Daarnaast ligt nu eenmaal vaak een fietspad.

Conclusie

Met de nieuwe regeling rondom de leasefiets is het extra aantrekkelijk om zowel zakelijk als privé wat vaker de fiets te pakken, let daarbij wel even op de mogelijke gevolgen voor jouw reiskostenvergoeding. Praat er eens over met je werkgever of je collega van P&O en laat een berekening maken. In de meeste gevallen komt daar een verrassend interessant plaatje uit. Zelf kun je ook alvast een berekening maken, dan kom je beslagen ten ijs!

Wij regelen alles voor je!

Om het je extra gemakkelijk te maken zorgen wij ervoor dat alles rondom jouw leasefiets goed geregeld wordt en zorgen dat de afhandeling tussen je werkgever en de leasemaatschappij vlekkeloos verloopt. Je hoeft dus niet zelf een aanvraag- en bestelproces te doorlopen. Kom gerust naar onze winkel en wij helpen je verder! Bij Lukassen Tweewielers hebben wij ons in de afgelopen periode namelijk in hoog tempo gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de (elektrische) leasefiets.